Din limba sanscrită ēkādaśí (एकादशी) se traduce ca numărul 11 (eka- unu și dașha- zece). Potrivit Ayurvedei, corpul nostru fizic funcţionează pe baza unor cicluri subtile de energie. Aceste cicluri formează o Mandala ( un cerc complet) care durează  28-29,5 zile, aceasta fiind durata unui ciclu lunar, de la Lună Nouă la Lună Nouă ( în astrologia vedică Luna simbolizeză subconștientul uman) În decursul acestui ciclu există 2 zile, în care corpul nostru devine extrem de sensibil la aceste energii, atât benefice, cât și perturbatoare, având o mai mare nevoie de curățare, pentru a se reseta.

Acestea sunt zilele 11 de la Lună nouă și de la Lună Plină (adică 11 și 26 de la Lună Nouă). În total, avem 24 de zile Ekadashi în fiecare an. Medicina ayurvedică consideră că postul total și abstinența în aceste două zile sacre previn și vindecă o mulțime de boli, curățând nu doar trupul, ci și mintea, și spiritul, apropiindu-l pe om mai mult de Dumnezeu.

Marii înțelepți ai Tibetului susțin că trăirea în puritate și asceză a zilelor 11-11 pe toată durata anului, pot elibera un suflet din ciclul karmic al morții și renașterii.

Scrierile vedice sacre numesc Ekadashi una dintre cele 5 luntri de salvare pentru cei ce se îneacă în Oceanul Sansarei. Majoritatea tradițiilor orientale caracterizează zilele Ekadashi drept perioadele cu cea mai puternică activitate energetică subtilă a oamenilor. Se știe că, în timpul postului, corpul fizic economisește energia suplimentară, care este de obicei cheltuită pentru digerarea alimentelor, direcționând-o spre refacerea corpului, curățarea toxinelor, calmarea minții, accesarea unor informații mai profunde din subconștient și interpretarea lor corectă. 11 la număr sunt simțurile care se purifică și i se dedică lui Dumnezeu în aceste zile sacre: cele 5 de cunoaștere a lumii – au, văz, gust, pipăit, miros; 5 de menținere a vieții – mâini, picioare, vorbire, organe reproducătoare, organe excretoare) și…mintea.

Iar tot surplusul de energie rezultat se transformă în cele două tipuri de energie spirituală – tejas și ojas. Iată cele mai apropiate zile Ekadașhi: (update 2022; scădeți 4 ore pt. România).

Așadar, în ce constă purificarea Ekadașhi:

+ Lăsăm deoparte toată grija și agitația, evităm pe cât posibil persoanele recalcitrante și insistente;
+ postim (post total sau doar ne abținem de la alimente grele- carnea, peștele, ciupercile, făinoasele, alcoolul, tutunul);
+ stăm cât mai mult în meditație, rugăciune;
+ practicăm Mauna minții (postul tăcerii).

Îeșirea din această practică spirituală se face treptat, pe parcursul următoarei zile, fără a face excese de nici un fel, fără a reintr direct în ritmul alert și agitat de dinainte, de preferat cu hrană foarte ușoară și doar când corpul vă cere. Ascultați-l cu atenție, pentru a putea distinge foamea fizică de cea emoțională. Urmând calea cumpătării și a echilibrului în toate, vom putea beneficia din plin de darurile zilelor Ekadașhi. Spor! 🙂

Cu drag, Masha.