Oamenii de știință susțin că în locurile cu multe păsări cântătoare există un număr mult mai mare de persoane longevive decât în alte zone .

În ultimii ani s-a dezvoltat în medicină o ramură speciala numita ornitoterapie, care se bazează pe percepția umană subconștientă a cântecului păsărilor. De fapt, cântecul păsărilor transmite câtre creier un semnal, ce declanșează o stare de bucurie . Astfel de asociații și reacții sunt programate în noi genetic.

Dacă o persoană interacționează frecvent cu păsările, le aude cântând în mod regulat , putem afirma că ea se află într-un mediu favorabil din punct de vedere emoțional, deoarece acesta îi menține permanent stări de bucurie. Oamenii de știință susțin că ascultarea regulată a cântecului pasărilor ajută la echilibrarea tuturor proceselor psiho-fiziologice și biochimice, care mențin funcționalitatea organismului. Astfel, atât mintea, cât și corpul intră într-o stare de armonie care le ajută să facă față cu succes multor boli.

În ciuda faptului că multe dintre tonurile înalte din cântecele păsărilor nu pot fi percepute de urechea umană, la fel ca și variațiile rapide de volum și tonalitate a trilurilor, absolut toate sunetele emise de păsările cântătoare, inclusiv infrasunetele si ultrasunetele, sunt percepute de corpul nostru fizic și subconștient. Frecvențele lor influențează corpul uman fiecare în felul său. Cu alte cuvinte, cântecele diferitor specii de păsări au efecte diferite asupra organelor și sistemelor noastre. Este binecunoscut faptul că sunetele naturii, corect alese, sunt în măsură să armonizeze activitatea întregului organism și să ajusteze vibrația tuturor sistemelor lui într-un mod optim.

Însă ornitoterapia merge și mai departe de atât: anumiți receptori de vibrație din pielea noastră sunt sensibil la undele sonore de o anumită frecvență.

Cântecul privighetorii, de exemplu, aduce în suflet o stare de bucurie și liniște, accelerează vindecarea bronșitelor, traheitelor și normalizează tensiunea arterială.

Dacă îl ascultăm înainte de somn, insomnia nu ne va mai chinui. Ascultat dimineața la trezire, cântecul privighetorii ne poate încărca cu o doză suplimentară de energie pozitivă pentru întreaga zi.

Cântecul sturzului, conform studiilor, ameliorează problemele cardio-vasculare, reduce tahicardia, calmează migrenele.

Curios este că trilurile înregistrate ale păsărilor, dar și a oricăror alte sunete ale naturii, au absolut același efect asupra noastră, ca și cum le-am fi ascultat pe viu, susțin cercetătorii. E bine știut faptul că ornitologii folosesc cu succes anumite sunete înregistrate în expedițiile lor de cercetare.

Păsările reacționează foarte bine la sunetele înregistrate și nu le deosebesc de cele live (de exemplu, femelele din toate speciile răspund la chemarea de împerechere a masculilor, iar stolurile percep și reacționează adecvat la semnalele de alarmă).

Exercițiu practic: Ascultați câteva zile, dimineața și seara, măcar câte un sfert de oră, trilurile minunate ale păsărilor cântătoare și monitorizați-vă stările. S-ar putea să aveți o surpriză extrem de plăcută, așa cum am avut și eu! :))