Ghiocelul este mai bine cunoscut prin părțile noastre ca și plantă ornamentală sau una cu rol simbolic, legat de puritate, speranță și noi începuturi.

Mai puțină lume știe despre proprietățile terapeutice ale ghiocelului și despre faptul că din el se fac medicamente puternice, pentru tratamentul multor boli.

Și aproape deloc nu se cunoaște faptul că această floare, aparent suavă și fragilă, are o puternică influență asupra noastră la nivel subtil, energetic.

Din punct de vedere științific ghiocelul poartă numele de galanthus – în traducere din greaca veche „floare de lapte”( într-adevăr, atunci când este închisă, aceasta seamănă cu o picătură de lapte) și aparține familiei Amaryllidaceae.

.

În natură sunt cunoscute aproximativ 20 de specii de ghiocei. Spre deosebire de alte plante, ghioceii se pregătesc mult timp pentru a se maturiza și a înflori – acest lucru se întâmplă de abia de la vârsta de 6-7 ani.

Datorită faptului că este otrăvitor, folosirea ghiocelului ca și plantă medicinală în condiții casnice este periculoasă.

În schimb, în laboratoarele specializate, din diversele specii de Ghalantus se produce medicamentul „bromhidrat de galantamina”, utilizat cu succes în neurologie (printre altele și în tratamentul bolii Alzheimer), în oftalmologie, ginecologie, cardiologie, endocrinologie, etc.

Valoarea biochimică a ghiocelului constă în conținutul ridicat de alcaloizi, care se găsesc în întreaga plantă, dar mai ales în bulbi.

Proprietățile terapeutice ale plantei:

Alcaloidul galantamină, extras din ghiocei restabilește tranzitul impulsurilor nervoase de la celulele nervoase către mușchi, precum și conductivitatea acestora, însă are și o mulțime de alte indicații terapeutice.

🌿Oftalmologie: Galantamina are proprietatea de a reduce presiunea intraoculară și de a îngusta pupilele;

🌿Endocrinologie: reglează activitatea glandelor endocrine,

🌿În gastroenterologie, stimulează motilitatea intestinală

🌿Neurologie: Această substanță toxică este indispensabilă în tratamentul paraliziei cerebrale și a poliomielitei; dintr-o specie de ghiocel care crește în Crimeea la o altitudine de 500 m, se extrag substanțe active, folosite în tratamentul tulburărilor sistemului musculo-scheletic, a bolii Alzheimer,precum și a demenței dobândite.

Da, Ghiocelul are atât de multă energie interioară, un spirit cu o vibrație atât de înaltă , încât efectele acestor boli, extrem de grave, cedează în fața puterii ascunse în celulele sale.

Este știut faptul că focarele de poliomielită de după război, care au ”măturat” multe țări, pe vremea când nu existau medicamente eficiente împotriva acestei boli, au făcut ca remediul din ghiocei ( decoctul din bulbi uscați) să fie foarte popular în tratarea cu succes a poliomielitei.

🌿La copiii bolnavi, funcțiile motorii au fost restaurate parțial sau chiar în întregime,iar starea lor generală s-a îmbunătățit semnificativ.

🌿În ginecologie, tinctura de bulbi de ghiocei este folosită pentru normalizarea ciclului menstrual slab și dureros, stimularea contractilității mușchilor netezi uterini, dar și în tratamentul anexitei.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

🌿În medicina populară, tinctura din bulbi este utilizată pentru a trata bolile de piele, furunculoza, scabia și leziunile pielii cauzate de infecții fungice și petele de vârstă. Sucul obținut din presarea plantei proaspete de ghiocel se utiliza pentru combaterea pistruilor, dar și a parezelor.

🌿Medicina tibetană tratează cu extract de ghiocei insomnia, izbucnirile isterice, neurastenice și bolile de inimă.

Proprietățile magice ale ghiocelului.

La popoaree celtice druizii – înalți preoți, foloseau pe larg această plantă în diverse ritualuri de curățare, purificare, refacere a vitalității, etc.

În urmă cu 3000 de ani și Homer a menționat în scrierile sale proprietățile magice ale ghioceilor. În nemuritoarea ”Odissea”, Homer numește ghiocelul 🌿iarba Moly. Ulise a primit iarba Moly în dar de la zeitatea Cunoașterii Hermes ( Mercur) și, cu ajutorul puterii acesteia, s-a apărat de atacurile magice ale lui Circe, o vrăjitoare perfidă, revenind la viață.

Așadar, ghiocelul – în ciuda fragilității sale aparente, este considerat din cele mai îndepărtate timpuri o floare cu un spirit foarte puternic și greu de doborât, o floare care poate rezista la înghețuri de -10 grade și, chiar dacă este acoperită în totalitate cu gheață, își revine din nou după dezgheț, la fel de pură și puternică.

🌠Din punct de vedere astrologic, ghiocelul manifestă energiile lui Uranus, cel care aduce atât evenimente bruște și distructive, cât si miracole neasteptate.

🌠Caracterul plantei este cel al unui revoluționar deschizător de drumuri, forțându-ne să ne revizuim vechile convingeri și viziunea asupra lumii și să trecem curajoși de la o etapă a vieții la alta. Puterea ghiocelului ne permite să distrugem vechiul, lăsând în urmă tot ce e depășit – atât la nivel fizic, cât și la nivel de conștiință.


🌠Darul spiritual al acestei flori este de a aduce trezire spirituală, capacitate de percepție instantanee și rapidă, precum și inspirație creativă. Nivelul său de influență depășește Legea cauzei și a efectului.

Și, deloc întâmplător, ghiocelul iese din lumea subterană, apărând în Realitatea noastră la granița dintre Anotimpuri, atunci când nicio altă plantă nu are curajul și puterea de a rezista acestor energii de hotar.

Ghiocelul apare la trecerea dintre timpul Somnului Naturii, al neființei, morții simbolice și cel al Trezirii, scoțându-ne parcă din uitare și adormire.

El e Mesagerul care ne anunță despre iminenta revenire a Naturii în Ciclul vieții și apoi, după scurt timp, dispare din nou. Această apariție se produce în preajma unui moment special din an – cel al zilei Cârtiței la amerindieni, alias ziua Întâmpinării Domnului la poporele creștine, alias Sretenia( întâlnirea Întunericului iernii cu Lumina Soarelui) la slavi, alias celebrarea Imbolc-ului la celți .

Apropos, Imbolc în traducere înseamnă lapte de oaie, căci atunci vin pe lume mieii, fiind sărbătoarea maternității, a zeiței Brig, una din reprezentările Maicii Lumii, a Principiului divin feminin, hrănitor și dătător de viață.

Brigid sau Brig este considerată echivalentul feminin al arhetipului Arhanghelului Mihail, deoarece purifică și protejează pe oricine o cheamă în ajutor.

În creștinism rolul ei a fost preluat de Sfânta Brigitte ( care, coincidență! 🙂 este prăznuită tot pe 1 februarie ) și este considerată ocrotitoarea Irlandei.

Ghiocelul, floarea laptelui este considerat și simbol al acestui Arhetip feminin protector și grijuliu, care cu laptele ei hrănește și vindecă toată suflarea.

În antichitate multe popoare de pe teritoriul actualei Europe, în perioada începutului de primăvară confecționau lumânări magice din ceară albă, la care se adăugau flori uscate de ghiocei. Această tradiție este păstrată până în ziua de azi.

Lumânările cu ghiocei sunt destinate purificării, vindecării, echilibrării energiilor perioadei de ieșire din Iarnă și anume:

  • se arde lumânarea pentru curățarea de negativitate a încăperilor după perioada iernii cu vibrații albe (luminoase), pure, așa cum este și floarea de ghiocel
  • se arde lumânarea pentru eliminarea oboselii, depresiei, apatiei, a efectelor neglijării proceselor din corp pe perioada iernii, a dificultăților și blocajelor în viață etc. (că doar și ghiocelul revine la viață în ciuda, nămeților, gheții și gerului!) Pe scurt, pentru vindecarea energetică a asteniei de primăvară și a demotivării! :))
  • se arde lumânarea pentru atragerea de noi oportunități, acumulare treptată de forță și putere de germinare – a ideilor, a proiectelor și, de ce nu – a unei noi vieți;
  • se arde lumânarea pentru aprinderea focului spiritual în inimă, a dorinței de a-L cunoaște pe Dumnezeu;
  • se arde lumânarea pentru îmbunătățirea memoriei ancestrale; deoarece și Mama Lumii trezește în sămânță potențialul, amintirea cine este ea cu adevărat. Deci, îți amintește care sunt talentele tale și cum anume le poți dezvălui;
  • se arde lumânarea pentru eliminarea problemelor le lactație la tinerele mame – deoarece culoarea albă a florilor și numele ghiocelului (Galanthus) simbolizează, de asemenea, laptele, la fel ca și traducerea a însuși sensului denumirii acestui Punct al Anului – Imbolc este „lapte de oaie” cu sinonime ca abundență, fertilitate, hrană din belșug
  • se arde lumânarea dacă unei femei îi lipsesc răbdarea și înțelepciunea de a-și înțelege bărbatul și/sau copiul, dacă se opune acceptării nevoilor bărbatului, care în perioada începutului de primăvară are o deosebită nevoie de înțelegere, de îndrumare blândă, de atitudine grijulie, de hrană făcută cu iubire; deoarece simbolul perioadei Imbolc este hrănirea tuturor viețuitoarelor, arhetipul femeii-Mamă, care nu refuză nimănui ajutorul, înțelegerea și sprijinul,care hrănește cu energia și dragostea ei;
  • se arde lumânarea dacă o femeie are probleme în relația cu copiii ei sau cu familia – de exemplu, dacă nu este respectată de copii sau de alți membri ai familiei ca femeie și mamă.

Sper că am trezit în voi dorința de a aduce în viața voastră energia minunată a florii laptelui, a florii purității , a florii-vindecător de trupuri și suflete – GHIOCELUL. Să vă fie de folos!

Cu drag, Masha.

Abonează-te,

dacă îți pace informația pe care ai găsit-o pe paginile BM și intră în Comunitatea susținătorilor oficiali ai acestui Blog ! 

Vei avea acces integral la toate postările Autorului

Nou!

De asemenea, începând cu 1 martie abonamentul pentru 12 luni prevede un Bonus : parola de acces pentru toate articolele lunii Februarie 2024 și pentru mini-cursul de igienă psihoemoțională și energetică din bucătărie ”Gătesc, deci vindec”.

Accesează Abonamentul Premium: (prin donație)

Masha.💓🌹