De la o vârstă fragedă suntem învățați să fim îngrijiți, să ne spălăm pe dinți, să facem duș și să îmbrăcăm haine curate. Suntem învățați cu igiena fizică încă de la naștere. Dar cum rămâne cu igiena mentală ori cea emoțională? Oare nu sunt deloc importante? De ce se alocă atât de puțin timp, dacă se alocă, acestui lucru?

Pentru că este evident, că în viața modernă avem nevoie de update și restart interior permanent, sub formă de rugăciune și meditație. Și dacă despre efectele minunate ale rugăciunii cunoaștem mai multe, tehnica meditației e un domeniu neexplorat pentru mulți oameni.

Cuvântul „meditație” se mai poate traduce și „conștientizare prelungită”.

În sanscrită, una dintre cele mai vechi limbi scrise ale omenirii, meditația se numește „Dhyana”. În China, acest cuvânt a fost transformat în „Chan”, iar în Japonia el sună ca „Zen”.

Dar, indiferent de felul în care îi sună numele în diferite limbi, esența acestei practici a rămas neschimbată de milenii.

Meditația este o stare specială de conștiință care duce la relaxare, recuperare, eliberare de anxietate, de gânduri obsesive și de insomnii. Persoanele care practică în mod regulat meditația constată că memoria li se îmbunătățește, capacitatea de concentrare crește , starea de spirit se îmbunătățește, tensiunea arterială se normalizează, durerea dispare și nivelul de stres scade. Oamenii devin mai pozitivi și mai armonioși. Sună foarte tentant, nu?

Dar aceasta este doar o listă incompletă a ceea ce ne oferă practicarea meditației. Puterea de transformare prin meditație și importanța ei în viața noastră sunt cu adevărat uriașe.

Meditația ne întărește energia și conștiința interioară, dezvoltă compasiunea, mila, ne curăță de resentimente și durere și ne deschide inima către iubire.

Dar cel mai important, meditația ne ajută să învățăm să ne controlăm mintea neliniștită, ceea ce înseamnă că ne ajută să ne schimbăm destinul.

Toată lumea știe că în majoritatea situațiilor suferința apare mai întâi în mintea noastră. Acolo ne apar gândurile și sentimentele negative. Atitudinea greșită față de lucruri și evenimente, atașamentul excesiv față de obiectele pasiunilor noastre, invidia, frica, furia și poftele diverse dau naștere acestor sentimente și gânduri. Învățând să și le controleze, o persoană poate scăpa de anxietate, poate atinge cea mai înaltă perfecțiune din viața sa și îl poate cunoaște pe Dumnezeu.

Meditațiile pentru începători

Există multe tipuri și tehnici de meditație. Toate, într-un fel sau altul, ajută o persoană să rezolve anumite probleme și să devină o ființă mai armonioasă. Meditațiile, rugăciunile și afirmațiile pozitive, oferite aici au o aplicabilitate practică foarte mare. Sunt potrivite atât pentru persoanele cunoscătoare și cu experiență în tehnici meditative, cât și pentru începători. Prin simpla audiere a acestor meditații și afirmații, ascultătorul se scufundă în mod automat într-o stare specială a conștiinței, în care absoarbe cu ușurință noi afirmații și atitudini pozitive. Iar acestea, ascultate în mod repetat, devin parte a viziunii sale asupra lumii.

Fie ca aceste meditații să vă ajute în drumul vostru de auto-cunoaștere și auto-perfecționare și, în cele din urmă, să vă conducă în starea Sat-Chit-Ananda (Existență în Adevăr, Conștiență și Fericire).

Despre câteva efecte mai puțin cunoscute ale meditației, determinate prin studii și cercetări puteți citi aici.

Cu drag pentru voi,

Masha